Wednesday, April 13, 2016S I O M A  Z U B I C K YSioma Zubicky, född 1. juli 1926 i Berlin i Tyskland, död 31 augusti 2014 i  Stockholm, var en journalist och författare tillika överlevande från koncentrationslägret Auschwitz. Sioma Zubicky arbetade sedan början av 1990-talet aktivt mot rasism, främlingsfientlighet och mobbning. Hans bok Med Förintelsen i bagaget, som utkom 1997, skildrar hans erfarenheter av nazisternas Europa. Boken är även utgiven under titeln 'Spiel, Zirkuskind, Spiel' i Tyskland.

Sioma Zubicky växte upp i en cirkusfamilj vars rötter ursprungligen kom från Ryssland. Cirkusen fungerade som ett tidigt multikulturellt samhälle då människorna som arbetade där kom från olika delar av världen och levde i samexistens. Barnen lärde sig av varandra och Sioma lärde sig åtta språk flytande. Hans roll på cirkusen blev att spela xylofon, ett artisteri som under tider försörjde hela familjen.


Efter att Hitler kommit till makten, flyttade familjen först till Tjeckoslovakien, sedan till Schweiz och till sist till Frankrike. Väl där lyckades Sioma få tillstånd att uppträda inför tyska trupper tillsammans med sin far Boris Zubicky. De två arbetade i hemlighet med den franska motståndsrörelsen och skickade hemlig information från de olika platserna de besökt. Samröre med motståndsrörelsen var på tiden ett allvarligt brott som bestraffades med dödsstraff och den 14 juli 1943 genomförde den tyska polisorganisationen Gestapo ett förhör med Siomas mor Annie. 

Hon kände inte till inblandningen med motståndsrörelsen och nekade till anklagelserna men erkände att familjen var av judisk börd i hopp om att rädda dem. Annie, Sioma och Siomas yngre bror Victor fördes till Drancy (interneringsläger) och därifrån till Auschwitz. De flesta i transporten gasades, även Siomas mor Annie och yngre bror Victor. Sioma fick numret 146021 intatuerat på armen.


Boris Zubicky lyckades fly och de båda återförenades i Paris efter kriget.


Sioma Zubicky ville lära dagens generationer att lära av historien och inte göra samma misstag idag, som man gjorde då. Han har under årens lopp föreläst för mer än en miljon ungdomar i Sverige och för bl.a. den dåvarande tyska förbundskanslern Gerhard Schröder i presidentpalatset i Berlin. 

Sioma Zubicky mottog 1997 års antirasistpris av Ungdom Mot Rasism med följande motivering: Sioma Zubicky vände sina erfarenheter från en av mänsklighetens största katastrofer till ett obetingat ja till livet, ja till medmänsklighet och att vara en levande deklaration för alla människors lika värde. 

Siomas förmåga att dra paralleller mellan historiens erfarenheter och oroshärdar i dagens samhälle har tjänat som inspiration och en milstolpe för tusentals ungdomar i deras ställningstaganden i kampen för en bättre framtid. 2004 mottog han pris från Stiftelsen Hela Sverige – Artister mot Nazister för sitt arbete.

Hösten 2013 slutade Sioma Zubicky med sina föreläsningar, till följd av sin höga ålder, och gav sedan dess endast ett fåtal föreläsningar, men hans arbete fortsatte på hans hemsida där han svarade på frågor. Zubicky avled den 31 augusti 2014.