LEIPZIGER MESSEN
OG TYSKLAND NU
Intervju med Moritz Rabinowitz
Haugesunds Avis 1922
Hvor der er 4-5000 utstillere og omsætningen gaar op i millarder. Norske forretnignsmænd vises stor opmerksomhet – Hvorledes Sovjet Rusland arrangerer en utstiling.
Kjøbmand Rabinowitz som netop er hjemkommet fra et besøk paa messen fortæller til Avisen.
En av Avisen’s medarbeidere traf igaar kjøbmand Rabinowitz som netop er kommet hjem fra en tur til Tyskland hvor han har besokt Leipziger messen. Vor medarbeider bad ham fortælle om reisen og sine indtryk fra den store internasjonale varemesse hvilket hr. Rabinowitz elskværdigst gjorde.
Det var graat og regnfuldt veir da jeg den 19. august forlot Haugesund men det klarnet op under reisen og De kan derfor tænke Dem at jeg fik det allergunstigste første-indtryk av Tyskland dennegang – møtt som jeg blev av sommer og solskin og et sandt paradis av blomster og farver. Det fortalte saamen ikke meget om den elendighet og de vanskeligheter som vi dagstøt hører om fra Tyskland.
Alt der ute ved kysten og langs Elbens munding var vakkert og fredfuldt og bar ikke spor av trængselskaar. Badestederne var for det meste forlatt av gjesterne men var nu befolket med ungdom som gratis moret sig i sandhaugerne. For en tilskuer saa som sagt alt utenfor ut til at være i den skjønneste orden men kom man indenfor i hjemmene var det nok anderledes. Der møter man baade sorgen og elendigheten efter krigen.
End det tyske arbeidsliv og den tyske industri – hvilket indtryk fik De herav?
Ja, jeg besøkte Hamburg paa gjennemreisen og her er det nok slut med idyllen. Der er et væld av røk og en ramling og hamring fra fabrikker og verksteder og en travelhet som aldrig før og det gir os et lite indblik i den intense kamp for tilværelsen som det tyske folk nu fører. Der er tusener og atter tusener av flittige hænder i arbeide for at gjenoprette det krigen har ødelagt og indhente det som er forsømt.
Særlig merker man det paa skibsverfterne hvor der med fuld kraft arbeides paa at gjenreise Tysklands handelsflaate. Hvad der for tiden præsteres paa et verft som f.eks Voss & Blom kan man her vanskelig gjøre sig begreper om. En sakkyndig paa omraadet fortalte mig at man allerede nu av fartøier paa optil 3-4000 ton har like mange som før krigen. Og nu er turen kommet til de store dampere av hvilke der er flere under bygning. Dette og meget andet vidner om at nasjonen er paa god vei til at gjenreise det ødelagte.
Og rygterne om statsbankerot?
Skal man dømme efter de uttalelser og de indtryk jeg nu fik dernede saa har rygterne absolut intet med virkeligheten at bestille. Forøvrig er det min mening at naar en nasjon er saa flittig og arbeidssom som den tyske, saa kan den ikke gaa fallit.
Merket De noget til den strænge toldvisitasjon som utlændingerne har beklaget sig saa sterkt over i det sidste?
Nei, jeg for min del blev overmaate elskværdig behandlet av toldmyndigheterne og de la mig ingen som helst hindringer iveien.
De var i Hamburg under den oversjøiske uke?
Ja og jeg skal si Dem at dem gav et ganske stortilet bevis for at Tysklands eksportindustri allerede nu har naadd meget langt. Hamburg er forøvrig en ret interessant by i disse tider fordi det kanskje er der man merker utviklingen sterkest.
Ogsa paa det kulturelle omraade har Hamburg et forsprang fremfor de fleste andre tyske byer og der er mange interessante foreteelser at lægge merke til – ting som bærer bud om det nye Tyskland som er ifærd med at skapes. En student fortalte mig saaledes at der nylig i Hamburg er dannet en række ungdomsforeninger som har til formaal at hjælpe ungdommen til utdannelse, at drive sport og fremelske gode seder. Disse foreninger tæller mange tusen medlemmer og bevægelsen blir omfattet med en interesse som en vækkelse. Man forstaar saaledes at tiltrods for at krigens demoraliserende virkning endnu spores sterkt saa er der dog mange lyspunkter.
Og Deres besøk paa Leipziger messen?
Var interessant – overmaate interessant. Jeg var forøvrig den eneste forretningsmand fra Haugesund som var der – ellers var der mange norske forretningsmænd som var kommet for at kjøpe, ialt en 60-70. Derimot var der ingen norske utstillere. De norske forretningsmænd var velset alle steder og nøt stor tillid. Messens styre arrangerte saaledes en te for de norske og herunder uttalte formanden sig meget rosende om Norge.
Man må også si til Leipzigs ros at byen forstår sin opgave som messeby og gjør det overordentlig hyggelig for den store strøm av fremmede som kommer til byen under messen. Hele byen stod i messens tegn og alle offentlige bygninger var lagt beslag paa, til og med universitetet. Iaar omfattet mæssen ialt 4-5000 utstillere og der var en sand flom av varer av nær sagt allt mellem himmel og jord. Mest fremtrædende var kanskje den tekniske avdeling som frembød en enestaaende samling kunstarbeider og en masse nye opfindelser.
Hvilket indtryk fik De av omsætningen?
Den var meget livlig, men der var dog et uhelf som virket adskillig hindrende da marken pludselig faldt saa voldsomt midt under messen. Det bevirket med det samme omtrent panik idet sælgerne pludselig selv av indenlandske kjøpere forlangte utenlandsk valuta eller guld. Kjøperne sammenkaldte imidlidertid et møte og nægtet dette. Trods dette og lignende vanskeligheter ble der dog under messen solgt for millarder og særlig til utenlandske kjøpere.
Var der nogen av de utenlandske utstillere som gjorde sig særlig bemerket?
Ja - Rusland. Ved siden av den tekniske avdeling vaiet en vældig rød fane og her hadde den russiske paviljongen sin plads Utstillingen var arrangeret av Centrosojus.
Og hvad syntes De om den?
Skal jeg si min mening saa lignet den mere et museum end en vareutstilling. Det første man fik øie paa var en række grafiske tabeller med russisk tekst som skulde fortælle om Ruslands økonomiske opsving siden revolusjonen. I et andet hjørne var plasert en mængde russisk økonomisk literatur over hvilken der hang en svær plakat som paa russisk fortalte at bøkene ikke var tilsalgs – hvilet selvfølgelig var overflødig at gjøre opmerksom paa.
Av varer var der et ganske stort utvalg i pelsverk bearbeidet og ubearbeidet, likeledes var der medicinske urter samt endel husflidsarbeide og prøver paa mineraler. Men de indstriprodukter som Rusland pleiet at utstille før revolusjonen saaes ikke – hverken textil jern og staal gummi eller den før krigen betydelig metallurgiske industri var repræsenteret.
Det nyttet saaledes lite med tabellerne naar faktum fortalte noget andet. Nei slik gaar det, fortsætter hr. Rabinowitz, naar troen paa det enkelte individs initiative og foretagsomhet forlates. Da rammes landets livsnerver, fordi den enkelte efter min mening er drivfjæren som sætter massen i bevægelse. Saalænge dette princip ikke anerkjendes, saalænge vil Rusland, dette av naturen saa rikt utstyrte land, aldrig komme paa fote igjen.
Betydningen av den enkeltes indsats har man et glimrende bevis paa i Tyskland nu i Hugo Stinnes. Hva han har utrettet, hvad han har sat i bevægelse, formaar ikke en stat at gjøre ham efter. Og man er ogsaa nu vidne til at de allierte indlater sig i direkte forhandlinger med denne enkeltperson.
Hr. Rabinowitz fortalte tilslut at det trods de store prisstigninger i det sidste er meget billig at opholde sig i Tyskland. Og særlig er det billig at reise. En jernbanereise Hamburg Berlin paa 2. klasse koster saaledes ikke mer end 260 mark eller det koster med andre ord ikke mer end 40 pfenning pr. km at reise paa 2 klasse paa de tyske jernbaner. Og hvormeget det blir i norske penger kan enhver selv regne ut.
Moritz Moses Rabinowitz (født 20. september 1887 i Rajgrod i Podlasie voivodskap i Polen, død 27. februar 1942 i Sachsenhausen) var en norsk forretningsmann bosatt i Haugesund.
Han var en av de første norske jødene som ble arrestert etter okkupasjon. Han ble etterlyst 10. april 1940 og arrestert 4. desember 1940, og deportert til Sachsenhausen der han døde.
No comments:
New comments are not allowed.